An “Extreme” Makeover In This Winston-Salem Kitchen

Posted on | June 17, 2014 | 2 Comments

Today’s “Before & After” kitchen could indeed fall under the category of “Extreme” Makeovers. This dark and dated space was transformed into a kitchen and dining area that is current, warm and welcoming. Bob Vaughn, owner of the Winston-Salem kitchen and bath company, Cabinet Studio is our guest blogger today. Bob chronicles for North Carolina Design the issues his team faced and what they did to create such a beautiful result.

Images Courtesy of Cabinet Studio ©

Kitchen remodels are typically challenging and exciting projects, and this one was no exception. Our clients had consulted with several designers with no satisfying outcome. They came to Cabinet Studio frustrated, with the approach that cost was not as important as a functional and beautiful design. Fortunately, this is what we specialize in.

The original kitchen was cramped and small, with a peninsula that separated the cooking area from the dining area. Everything about the room was dated in pine. In addition to the site built pine cabinets, the space also had vertical pine paneling on the walls that made the room look dark. A large and unsightly pine soffit was built to the ceiling, eliminating much usable space. The built in pantry and desk area was also… pine. Beyond the outdated cabinetry and appliances, the kitchen was also configured with many challenging angles. Our clients wanted an open plan that lightened up the space and created a more welcoming and functional area for them.

As we looked into their front rooms, we discovered that the built-in pantry backed up to a front hall closet which was mainly used for storage. The plans called for tearing out the pantry and the front hall closet in order to create a hutch area and a location for the double ovens.

Straightening out this wall made it possible to design a single height island with seating in place of the table. The island shape conformed to the now simplified angles in the kitchen. The island offered a space for an additional prep sink, trash bins and additional drawer storage.

A long window that was near the original dining table was shortened to accommodate the main sink being installed underneath. This way the homeowners could still enjoy the view from their window.

Shallow base cabinets wrapped the end of the kitchen in order to create a serving area and additional storage. The refrigerator stayed on the same wall as it was, but now had room to “breathe.” Appliance panels were added to the refrigerator. A decorative hood was installed over the cook top.

Pocket doors were installed to prevent floor space from being absorbed by opening and closing. The kitchen perimeter cabinetry was designed in a Vintage Eggshell paint and lightly distressed door finish. This kept in style with the age and general decoration of the home.

We selected the blue color for the island to create some accent. This color was complemented with the tile back splash and countertops. The original wide plank pine floors remained and were sanded and refinished. The pine paneling was painted an off-white color in much of the space and sheetrock replaced the rest. The delight our clients upon completion was well worth our efforts!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

2 Responses to “An “Extreme” Makeover In This Winston-Salem Kitchen”

  1. Ron Guthals
    April 17th, 2015 @ 11:41 AM

    I am building a home in the next 18 months and want to know what you have to offer and pricing.

  2. Liz Hughes
    May 5th, 2015 @ 9:37 AM

    Hello Ron,

    I have contacted the design company and they should be in touch. Good Luck!!

Leave a Reply





Search

About

Welcome to the North Carolina Design Online Blog - a resource for design inspiration and information.

Recent Comments

Daily Reads

Categories