1980′s Kitchen Takes Center Stage In 2014

Posted on | August 15, 2014 | No Comments

I love a great “Before and After” of a kitchen – especially when it allows us to see how far it has come. Today’s guest blog comes to us from Winston-Salem kitchen and bath design firm, Cabinet Studio. Creating a gracious and inviting space from this dated 1980’s space posed many challenges but Michael Dugas shares with North Carolina Design how he and the team at Cabinet Studio proved that they were up for the task.

Bringing this kitchen into the 21st century meant creating a space that not only looked beautiful but also functioned well. What may have been considered a layout that was acceptable in decades past did not work well with the clients’ current needs. It also showed how important an overall design plan is in terms of realizing the most enjoyment and use from the space.

The original layout presented several issues and challenges. A peninsula that cut the kitchen off from the rest of the room and the pantry was inconveniently located at the end of the room. While the laundry room had no storage, the ½ bath was a large waste of space. The kitchen also had two side by side door openings – one that entered into the dining room and the other which opened to the hallway – too many entry points. The final challenge was a cramped eat-in area, with an exterior door that did not function well for the room, and a bay window that didn’t allow a lot of light into the room.

The new layout called for not only removing the pantry but also the doorway leading into the dining room. Enhancing space and aesthetics, the new laundry room area was designed with a pocket entry from the kitchen. A large pantry was added to the laundry room, with ample storage provided by wall and base cabinets. By decreasing the size of the half bath, a serving area/wine bar was added outside of the dining room.

Moving all of the walls allowed for a large island to be added where the client and family could enjoy each other while cooking/baking with the grandchildren. We gained a lot of storage by extending the upper wall cabinets to the ceiling.

We squared the bay window area and added new doors and windows to allow for more light to enter the room. The addition of a display case for pottery and artwork created greater added another element and created greater interest in the space.

Images Courtesy of Cabinet Studio ©

The end result is a kitchen that not only functions well, it encourages all who enter to spend time there.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

Leave a Reply





Search

About

Welcome to the North Carolina Design Online Blog - a resource for design inspiration and information.

Recent Comments

Daily Reads

Categories